Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Blogg

Att Göra i Montpellier

  • Tillbaka till listan
  • Föregående inlägg
  • Tidigare inlägg
Att Göra i Montpellier

Anledningen till varför jag valde att studera franska i Montpellier i Södra frankrike var för att få ta del av storsadslivet men ändå ha närhet till natur och hav. Jag hade inga förväntningar på staden men wow det har verkligen varit över förväntan! Som ni kanske redan förstått är Montpellier en studentstad. Här finns internationella och franska studenter som studerar på franska universitet eller språkskolor och staden sjuder av liv dag till natt, vardag som helg. Montpellier bjuder på vacker arkitektur, trevliga parker, barer, restauranger och konditorier och shopping med allt från budget, till internationella kedjor, exklusiva märken och mindre söta butiker med senaste modet (både i skor, kläder och inredningsväg). Sen ska jag inte glömma alla andra nöjen som Montpellier bjuder på – biografer, marknader och vackra platser att besöka runt omkring.

Efter franskalektionerna som hålls i ILAs lokaler i Montpelliers historiska centrum finns det helt enkelt en hel del att hitta på!

Promenade du Peyrou

Jag bor ju på ett av ILAs studentresidens och detta residens ligger precis bredvid Promenade du Peyrou – en stor uppskattad park precis intill Montpelliers triumfbåge och centrala stan. Här tar folk sin löptur, äter picknick, hänger med sina kompisar i solen, promenerar eller ser solnedgången från utsiktsplatsen. Parken är storslagen med en vacker grind, en stor staty och byggnad som båda ligger i linje med triumfbågen. Känslan för en inte helt förvånande till Paris. På söndagar hålls dessutom en marknad där flertalet knallar säljer antika möbler, inredningsprylar och annat coolt i allt från kinesisk stil till retro – tillsammans med food trucks. Senaste söndagen såg jag en food truck som serverade moules marinaires och vin exempelvis – hur drömmigt? Och denna helgen åt jag och min vän färsk tonfisk med pommes från ett annat matstånd. Drömmigt. För mig som läser en standardskurs i franska under tre månader här i Montpellier är Promenade du Peyrou en del av min vardag likt många andra som bor här!

Jardin des Plantes

Detta är Montpelliers botaniska trädgård och ligger endast ett stenkast från Promenade du Peyrou. Hit går jag när jag vill få lugn och ro. Helst går jag runt i parken och tittar på allaolika sorters blommot och växter, och sen slår jag mig ner på en bänk för att läsa en bok, likt många andra. Skillnaden mellan Jardin des PLantes och Promenade du Peyrou är att Peyrou är öppet hela tiden och är relativt okontrollerad medan Jardin des Plantes erbjuder mer grönska och stillsamhet.

Place de la Comédie, Polygone och Odysseum – shopping i Montpellier!

Om du kommer till Montpellier för att studera franska kommer Place de la Comédie vara oundvikligt! Detta skulle man kunna säga är Montpelliers knutpunkt för shoppinggator och restautanger. Inte sällan spelar gatumusikanter musik och folk slår sig ner på ett café för att dricka kaffe (eller fika, som vi skulle säga i Sverige). Om du föredrar shopping i ett köpcetrum kan du dessutom nå Polygone 2 minuters promenad från Comédie, som har alla affärer du kan tänka dig! Dessutom kan du ta spårvagnen från Comédie till Odysseum. Odysseum ligger 15 minuter bort från stadskärnan med spårvagn och här hittar du förutom många traditionella kedjor även skridskoåkning inomhus, havsakvarium och klättringslab. Sist men inte minst finns här även IKEA! Jag har helt ärligt varit här fyra gången sedan jag kom för sju veckor sedan haha. Förutom att köpa nödvändigtheter som exempelvis handdukar kan du även hitta marabouchoklad, köttbullar, lingonsylt och sill här! Och får du hemlängtan botar IKEA definitivt detta – i alla fall för en stund, haha.

Palavas – strandhäng i Montpellier

En stor fördel med Montpellier är ju att det både finns storstadsliv men med havet runt hörnet. 15 minuter med spårvagn och sedan kan du antingen ta bussen, hyra en cykel eller promendera till stranden. Palavas bjuder på långa sandstränder, restauranger och fik som öppnar på våren. Även om det fortfarande är kallt i vattnet under våren är det en härlig avkoppling att ligga på stranden och bara njuta med musik och lite picknick med sina vänner.

Marché du Lez – ett trendigt område lite utanför Montpelliers vackra centrum

Ett riktigt mysigt, hippt och urbant område i Montpellier är Marché du Lez! Oavsett om du åker på en kortare eller längre språkresa för att lära dig franska måste du hinna med att besöka detta coola ställe! Med spårvagn eller en något längre promenad når du Marché du Lez enkelt och det passar lika bra att gå dit under dagen som kväll!

Området utgörs av gamla ombyggda industrilokaler som huserar second hand- och antikaffärer, bagerier och andra typer av småbutiker. Byggnaderna och miljön runt omkring bjuder på street art men det främsta jag besöker Marché du Lez för är maten! Du kan välja mellan att gå till en av restaurangerna eller (som jag och mina vänner hittills gjort) köpa mat från någon av food trucksen och sitta tillsammans utomhus. Inte allt för sällan spelas även livemusik. Ni förstår kanske varför jag diggar detta stället, MISSA INTE helt enkelt!

Besök Chateau de Flaugergues med ILA under din språkresa i Montpellier

Ligger utanför centrala Montpellier och erbjuder en vinprovning samt en guidad tur i slottet som ägts av samma familj i flera decennier. En underbar oas lite utanför stadskärnan som nås enkelt med kollektivtrafiken. Vi hade en riktigt trevlig eftermiddag!

Förutom dessa tips finns ju tusen saker till att göra i Montpellier under din franskakurs! Bio, muséer (som ex La Pannacée och Musée Fabre) och att strosa runt i Montpelliers historiska gamla staden är några saker jag inte nämnt ovan exempelvis. Om du är en partypingla/partyprisse är lovar jag att Montpellier bjuder på flera bra barer och klubbar. Jag hoppas att jag har jag gett en liten inblick i vad Montpellier har att erbjuda. Att resa till Montpellier och studera franska har jag verkligen inte ångrat!