Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Blogg

Äta, Dricka och Umgås i Montpellier

  • Tillbaka till listan
  • Föregående inlägg
  • Tidigare inlägg
Äta, Dricka och Umgås i Montpellier

Montpellier är inte bara en bra stad för shopping, fest och att lära sig franska – det finns så många mysiga caféer och restauranger också! Jag läser franska under tre månader här i Montpellier, södra Frankrike och har hunnit med en del ställen än sålänge. – Ibland tröttnar man faktiskt på att laga mat i studentresidenset som jag bor i under min språkresa till Montpellier för att lära mig franska.

Bonobo, Amazone Café och Coldrip

Alla dessa tre är hippa ställen i centrala Montpellier som alltid har många gäster = bra betyg! Deras vinnande koncept? BRUNCH! Pannkakor, bacon, eggs benedicte, avokadomackor, fruit bowls, goda kakor, smoothies och juicer – you name it! Bonobo är favoritstället och hit går vi gärna efter franskakursen för att äta lunch (eller okej, brunch var det ja).

L’Entrecote

Det här stället är en riktig klassiker, på en sidogata till Place de la Comédie i centrala Montpellier hittar du denna restaurang som endast serverar en rätt – pommes frites, sallad och entrecote. Inte det nyttigaste och definitivt inte för vegetarianer, men ett måste för alla andra när du är på språkresa i Montpellier!

Trerätters till lunch efter franskalektionen?

På en rätt anonym bakgata nära Place de la Comédie i Montpellier hittar du Restaurant Les Bains de Montpellier. Här kan du antingen sitta inne i deras mysiga lokaler men att föredra är att gå dit en solig dag och sitta på deras innergård med hög njutningsfaktor. Under lunchtimmarna serverar de en trerätters meny för runt 30 euro, prisvärt och en upplevelse att lyxa till det lite extra någon gång. Rekommenderar!

När du tröttnar på den franska matkulturen…

Okej nu är vi ju i Frankrike för att lära oss franska, men ibland kan jag och mina vänner inte motstå den engelska nationalrätten Fish’n’chips…! Ufish ligger i Montpelliers äldre kvarter och bjuder på hemgjorda pommes frites plus sallad med antingen friterad fisk, kyckling eller vegetariskt alternativ. Absolut godaste fish’n’chipsen som alltid görs färsk. Tips tips!

För ett glas med vännerna

Ni vet det där standardhaket man vill hitta så fort som möjligt? Rebuffy ligger nära triumfbågen, det vill säga i centrala Montpellier. Sitt utomhus under värmelampor oavsett årstid hos Rebuffy! Här är det alltid fullt och med prisvärd dryckesmeny, härlig personal och flertalet spel som går att låna är detta stället perfekt.

Tapas på Le Tapas i Montpelliers historiska centrum

Härlig atmosfär och riktigt najs tapas. Hit har jag gått flera gånger med mina vänner och lär inte sluta! Det är toppen när man är några stycken, kanske har olika budgetar eller är olika hungriga – här kan man beställa ihop, separat och komponera sin egna måltid.

Bästa pizzan i Montpellier kan vara Pizzaiola

En pizzeria i en ombyggd buss som drivs av en superhärlig kvinna – hur mysigt låter inte det?

La Pannacée

La Pannacée erbjuder språkcafé för att lära sig franska i Montpellier varje onsdag och det var så jag lärde känna detta härliga ställe! La Pannacée har både en bar/restaurang men är även ett museum! Så det finns många anledningar till att besöka detta ställe.

Café Solo

Café Solo är ett café med bra internet, bra kaffe – perfekt pluggställe när du behöver plugga franska i Montpellier efter franskalektionen!

Rocco et sa mère

Här serveras pastan i kastrullerna och personalen talar italienska. Härligt är det oavsett och ibland är det ju gott med en riktigt välgjord, värmande pastarätt (jämför nu med den pasta jag brukar äta på residenset à la studentstyle haha). Finns även pizza för dem som önskar.

Esprit Chupito

OBS! Det här stället är bara för 18+ haha. Kan garantera att detta stället är en riktig partyhöjare om alla är taggade på fest. De har hundratals olika shots att välja mellan och bartendersarna bjuder på en show. Favoriten är Finding Nemo – en shot där du måste hitta “Nemo” i form av en M&M i en klick grädde ovanpå shoten och visa upp innan du dricker!

Fika med olika “patisseries”

Det kryllar av bagerier och konditorier i Montpellier! Det är både tur och otur för en fika-älskare som mig. Mina favoriter är éclairs (gärna med en tvist), croissants, pain au chocolate, citronmarängpaj, macarons… Det finns något för varje tillfälle och ställen att köpa dessa på i varje hörn känns det som! Ett hett tips är att göra en bakverkstour med dina vänner från språkskolan ILA. Köp varsin sötsak på några utvalda konditorier och sätt er i en park – dela och betygsätt! En perfekt aktivitet.

Träna upp din franska på bio

Om du vill maximera din inlärning bör du ta varje tillfälle att lära dig franska i Montpellier. Vi alla vet att fransmän dubbar väldigt mycket – filmer på biografer är inget undantag. Håll därför utkik över benämningarna VF = Version Francais och VO = Version Original. I början kanske du vill kolla filmerna i den engelska versionen med fransk text undertill. Sen kan du så småningom gå över till att se filmen helt i VF, vilket innebär både tal och skrift i franska. Flera av mina vänner som vart här längre än mig vill gärna börja se filmerna i VF för att se har lärt sig så mycket franska på fransklektionerna här i Montpellier redan och det är ju ett gott tecken, än är jag inte riktigt där än.. Cinéma Diagonal i Montpellier erbjuder en variation av båda versioner, det är billigt och fria sittplatser vilket är perfekt!

Dessa tips är bara en bråkdel av allt du kan göra när du studerar franska i Montpellier. För mig är det viktigt att förgylla dagarna efter franskakursen med något roligt och det är inte sällan det innebär att jag ätit, fikat eller tagit ett glas ute i Montpelliers mysiga centrum. Det kryllar av trendiga och traditionella restauranger, fik och barer så du lär aldrig bli uttråkad! Dessutom är det ett perfekt tillfälle att möta andra människor, inte minst fransktalande och öva upp dina franskakunskaper och därmed bli bättre på franska i Montpellier!