Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Blogg

Jag flyttade till södra Frankrike under tre månader för att lära mig Franska!

  • Tillbaka till listan
  • Föregående inlägg
  • Tidigare inlägg
Jag flyttade till södra Frankrike under tre månader för att lära mig Franska!

Efter gymnasiet var jag säker på att jag ville fortsätta fördjupa mina kunskaper i franska, men då i Frankrike. Jag var även säker på att jag ville resa och bo utomlands en lite längre period i mitt liv.

Dock började jag studera på universitetet direkt efter studenten och två år in i studierna visste inte riktigt hur jag skulle göra med mina tankar om att resa, särskilt eftersom jag inte heller hade hunnit jobba en längre period och spara pengar, pga universitetsstudierna. Men så fick jag reda på att jag skulle kunna finansiera en språkresa med CSN, vilket är superbra om man är i min sits och därmed inte kan betala allt direkt själv.

Så till slut beslutade jag mig för att ta ett studieuppehåll och uppfylla mina drömmar.

Trots att jag redan besökt Frankrike flera gånger innan, lockade en språkresa för att lära sig franska dit. Detta då jag i sådana fall verkligen skulle kunna suga åt mig den franska kulturen, upptäcka nya delar av Frankrike och kanske främst – lära mig ännu bättre franska. Jag tyckte även det verkade bra att ha en fast utgångspunkt i form av att bo i en stad men sedan kunna göra utflykter därifrån till platser i närheten. Mitt studieuppehåll började med att jag jobbade under hösten och så började jag leta efter efter en språkskola och stad i Frankrike för mina franskastudier, som jag skulle påbörja i februari det följande året (det vill säga i år!).

Jag fann ILA i Montpellier som erbjuder fördjupningskurser i franska och efter några jämförelser med andra ställen, valde jag alltså Montpellier i södra Frankrike för att lära sig franska i Frankrike. Jag visste att värme, sol och medelhavet skulle locka efter ännu ett vinterhalvår i Sverige. Ni nordbor som läser det här vet ju hur kallt och mörkt Sverige är då! Jag kom hit till Montpellier i slutet av februari och kan säga att vädret inte har svikit mig.

Standardkurs i franska

På ILA finns det olika typer av språkkurser i franska – standard, intensiv– och DELF-examensföreberedande kurser. För att få ut det mesta av mitt studieuppehåll, det vill säga lära sig franska men samtidigt ha tillräckligt med tid för att upptäcka den franska kulturen och Montpellier, valde jag standardkursen i franska vilket ger mig mer fritid på eftermiddagarna. Så om du funderar på att fördjupa dig i ett språk genom en språkresa – fundera på vilket typ av upplägg just du vill ha!

Att lära sig franska är inte helt enkelt – det krävs ett bra upplägg och engagerade lärare, vilket jag definitivt tycker att jag har. Jag är jättenöjd! Jag har tagit min franska till en ny nivå redan efter en månad och då jag har två månader kvar, vet jag att mina franskakunskaper kommer förbättras ytterligare.

Skolan där jag studerar franska ligger i Montpelliers historiska centrum som är fyllt med vackra byggnader och bra shopping. Förutom sitt centrala läge ger språkskolan här i Montpellier många möjligheter att träffa andra som studerar franska under olika evenemang, som exempelvis språkcaféer, ost- och vinprovningar eller utflykter till omkringliggande städer. Under den tid jag studerat franska här i Montpellier har jag träffat många härliga människor, både franska och internationella! Kanske inte minst för att jag bor i ett studentresidens i centrala Montpellier och vi är som en liten familj.

När passar det att åka på en språkresa till Frankrike?

Majoriteten av de som lär sig franska i Frankrike och Montpellier på skolan jag går är unga, mellan 18-25 år. Men så finns det även äldre som studerar franska på ILA också, som antingen behöver lära sig franska i sitt jobb eller bara vill göra något annat för en stund.

Några har valt att lära sig franska här i Montpellier som en del av deras studieuppehåll innan de påbörjar sina universitetsstudier, andra – som jag – har redan läst på universitetet och gör det för att få en paus och komma utomlands. Om man siktar högre kan man välja att ta en DELF-kurs och sedan få en DELF-examen, vilket kan vara bra om man behöver franskan till fortsatta studier eller jobb. Förra veckan var jag på en studieutflykt och då var det en hel del seniorer som deltog – de hade åkt på en språkresa till Montpellier under tre veckor för att upptäcka Frankrike och förbättra franskan för skojs skull. För egen del gör jag detta enbart för att ha roligt och bli bättre på franska för min egen skull. Man kan helt enkelt ha olika syften med sin resa hit, det roliga är att alla har en gemensam faktor – kärleken till Frankrike och viljan att bli bättre på franska.

Så oavsett om du nyss tagit studenten, är mitt uppe i dina universitetsstudier (som jag var), redan jobbat flera år, är ung eller gammal – kan du åka på en språkresa! En vecka eller ett år, man kan helt enkelt välja själv hur länge man vill stanna och anpassa sin språkresa i franska efter sitt eget syfte och mål.