Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Blogg

Hur du överlever första Veckan av din Språkresa i Franska Montpellier

  • Tillbaka till listan
  • Föregående inlägg
  • Tidigare inlägg
Hur du överlever första Veckan av din Språkresa i Franska Montpellier

När man kommer ensam till en helt ny stad i ett land där det egna språket också till stor utsträckning behövs – vad gör man då? Jag lär mig franska i Montpellier i södra Frankrike och kommer nu ge lite tips vad du skall tänka på när du reser på språkresa för att lära dig franska i Montpellier eller någon annanstans i Frankrike.

Jag kunde lite franska innan jag kom hit eftersom jag läste språket i gymnasiet, men om du kommer som nybörjare till Frankrike för att lära franska kan jag rekommendera dig att öva in några enkla fraser innan du åker ner som förberedelse. Det är alltid skönt att kunna hälsnings- och tackfraser, men också enklare ord som kan behövas när du exempelvis vill fråga om vart bussen är eller säga vart du skall till taxichauffören från flygplatsen.

Förresten – när det kommer till flygplatsen i Montpellier så går det jättebra lokaltrafik så länge du reser under dagtid (kvälls/nattid har jag sämre koll på) så du behöver inte använda taxi eller Uber om du inte vill. Jag tog Uber för att jag ville komma fram direkt till dörren, men hade jag läst på lite innan hade jag kunnat ta bussen till en tiondel av priset..

I Montpellier finns en välfungerande kollektivtrafik, jag brukar köpa ett 10-kort där man då får 10 stämplar till priset av 10 euro. 1 stämpel gäller 1 timme i samma riktning. Det finns även månadskort etc, men jag tycker det är enklast att köpa 10-kortet då jag inte använder det regelbundet. Bor man i värdfamilj lite utanför centrala Montpellier kan det nog vara värt att kolla upp månadskortet. Jag skulle säga kollektivtrafiken i Frankrike är bra oavsett vart du väljer att åka för att lära dig franska. En stor fördel är också tågen – det finns nästan alltid bra priser på tågbiljetter och de kan ta dig överallt (som ju tåg bör göra) – allt från lite mindre städer längs medelhavet till Paris.

Du skall även veta att fransmännen tar sin vilodag på söndag väldigt seriöst och mycket få butiker är öppna då – ja, till och med matbutikerna. Så om du anländer till Montpellier en söndag som jag gjorde, var beredd på att endast ett par matbutiker är öppna och då även med mycket mer begränsade tider än vanliga dagar. Detta gör att söndagar inte heller är den bästa dagen att ha som utflyktsdag. Fredagar och lördagar är bättre!

Lär känna staden du studerar franska i och hitta vänner!

Det är ju alltid viktigt och skönt att snabbt få en överblick över staden och vart du bor i förhållande till skolan, etc. Den viktigaste vägen den första dagen är ju att hitta vägen till skolan, lyckligtvis ligger ILAs lokaler mitt på shoppinggatan i Montpelliers historiska centrum. (Varnar/tipsar redan nu för närheten till alla bagerier och affärer – ha med småpengar så du kan handla i rasterna!).. Så lokalerna är därmed inte svåra att hitta. De närmsta spårvagnsstationerns är Place de la Comedie och L’Observatoire. Alla måndagar, vilket är första kursdagen i franska på ILA, anordnas en guidad av skolan på eftermiddagen tur i antingen den nya delen av Montpellier eller den gamla historiska delen. Gå på denna är min rekommendation. Dels är det bra att lyssna på guiden som pratar på franska, dels är det väldigt bra för att få en uppfattning av staden och möta andra studenter som också läser franska på språkskolan ILA.

…Det leder oss in på ämnet om hur man bäst lär känna folk! Det enklaste och vanligaste är ju att man hittar sina vänner i samband med franskalektionerna när du lär dig franska i Frankrike. Jag bor på ett studentresidens i centrala Montpellier så för mig var det naturligast att börja lära känna de andra studenterna som jag bor ihop med, vi har ett gemensamt kök och det gjorde det enkelt att möta många där. Bor du inte på ett residens är det verkligen ännu “viktigare” att vara social på lektionerna, alla är väldigt öppna och om de har planer får du säkert följa med! Allt är ju ett givande och tagande, men eftersom folk stannar olika perioder, det kommer och går folk hela tiden, så är folk vana vid att ombilda grupperna och är öppna för nya människor. Det gäller bara att du bjuder till och visar att du är peppad på att göra saker så kommer mycket lösa sig av sig självt! Sen finns det självklart dem som gärna gör mycket på egen hand, så var inte orolig – du kommer möta folk som är lika dig oavsett!

De första dagarna i franskakursen

Om du som jag endast studerat franska under två lektioner i veckan de senaste åren kommer det vara energikrävande och lite chockartat i början på franskalektionerna eftersom undervisningen är 100% franska. Vissa lärare kan engelska, men kommer göra allt de kan för att själva prata franska och få dig att prata franska. Jag var helt slut efter de första lektionerna och tyckte det var såå svårt! Antingen är det svåra bara en vanesak, eller så kan det faktiskt vara så att du hamnat i fel nivå. Jag valde att hoppa ner en nivå under tre veckor för att verkligen repetera grunderna från gymnasiet – det var verkligen givande. Var helt enkelt beredd på att lektionerna är krävande och förvirrande i början och känn efter om du kommit på en nivå som känns rätt för dig, – då blir utgångsläget alltid bäst. Glöm inte att du efter några dagar eller första veckan kommer ha kommit in i det och helt plötsligt förstår du mycket mer! Låt öronen och hjärnan vänja in sig vid det franska språket bara.

Vad ska du ha med dig till franskakursen då? Jag tog faktiskt med mig en franskabok som jag använde på gymnasiet – den har en grammatikdel som är superbra. Även om lärarna här gör ett jättebra jobb med att förklara saker på franska och vi får beskrivningar av grammatiken på papper, så är det så skönt att ha en annan bok som också förklarar den franska grammatiken med ett andra språk (dvs antingen svenska, engelska om du har något annat modersmål). Detta har hjälpt mig jättemycket. Något annat som är bra att ha med på lektionerna är penna, markeringspennor, anteckningsblock och ordbok (eller mobil med google translate).

Sist men inte minst vill jag tipsa om att våga ta för dig – våga vara social, ha kul och var inte dumsnål! Det är meningen att du skall ha kul och njuta av din tid i Frankrike! Men du måste inte vara med på ALLT heller. Jag har använt min tid här till att också varva ner, lära mig att säga nej ibland och att slappna av. Det har varit väldigt värdefullt och det visar också på hur mångfacetterad en språkresa i Frankrike kan vara! – Lugn, fartfylld, social, självständig och mycket mycket mer!