Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Blogg

Att bo i ett Studentresidens

  • Tillbaka till listan
  • Föregående inlägg
  • Tidigare inlägg
Att bo i ett Studentresidens

Under den tid jag lär mig franska i Montpellier har jag träffat många härliga människor, både franska och internationella, jag har fått många nya vänner! Kanske inte minst för att jag bor i ett studentresidens och vi är som en liten familj.

Jag valde att lära mig franska i Montpellier för att komma närmre den franska kulturen och för att träffa andra som delar samma intresse som mig. När du valt Montpellier som studieort för dina franskastudier, behöver du ta ställning till hur du vill bo. Jag valde mellan att bo i en fransk värdfamilj eller studentresidens i Montpellier. – Men då jag redan bott hos värdfamiljer i andra sammanhang innan, valde jag därför att bo i studentresidens. Jag har inte ångrat mig!

ILA studentresidenset i Montpellier ligger centralt, precis bredvid Promenade de Peyrou och Jardin de Plantes – två omtyckta parker i Montpellier. Residenset har gångavstånd till flera supermarkets, shopping och Montpelliers vackra historiska centrum. Det tar endast 10 minuter att gå till språkskolan – men om du är lat kan du ta spårvagnen eller köpa en cykel och bara rulla ner för backen!

studentresidenset i Montpellier bor det ungdomar från hela världen vilket är väldigt roligt. Vi hittar på mycket tillsammans i Montpellier efter franskastudierna och under helgerna. Vi äter middagar tillsammans, festar och åker på utflykter till andra städer i södra Frankrike. Självklart umgås vi även med andra studenter som läser franska men som bor i värdfamiljer eller andra residens!

Självständigt att bo i studentresidens

Att bo i studentresidens innebär ett stort eget ansvar – i det residenset jag bor i, delar vi kök, men jag har ett eget rum med tillhörande badrum. Rummet är lagom stort och trivsamt – med en säng, garderob och skrivbord. Köket är utrustat med det som behövs för att kunna laga egen mat, som du köper in själv. Det betyder att du alltid får styra själv hur, vad och när du ska äta, vilket jag gillar. Eftersom vi delar kök blir detta också en stor social knutpunkt där vi spelar spel, äter tillsammans och umgås. När jag vill ha sällskap kan jag helt enkelt gå ner till köket – för där finns alltid någon!

Mina största tips om du ska bo i ett studentresidens när du studerar franska i Montpellier är att våga bjuda på dig själv! Jag var ganska blyg och trött efter flygningen första kvällen och så satt det folk i köket.. Skulle jag hälsa? Eller bara gå till mitt rum? Det kändes så konstigt! Det bästa sättet att lära känna de som bor på residenset är genom att vara i just de gemensamma ytorna. Jag rekommenderar verkligen att försöka våga bjuda på sig själv och prata med andra – för precis som dig så har de valt residenset för att träffa andra sociala människor!

Självklart kan dagarna bli väldigt intensiva och då behöver i alla fall jag lite tid för mig själv och för reflektion. Då brukar jag vara på mitt rum, gå ut i stan eller sätta mig i en av parkerna bredvid studentresidenset i centrala Montpellier. Jag har köpt akvarellfärg och papper vilket, förutom att läsa en bok i Jardin des Plantes, är min bästa rekommendation till avkoppling här borta! Stranden, som ligger med spårvagn och gångpromenad/buss ca 30-45 minuter bort, är också en stor fördel om man vill koppla av. Att höra vågorna medan man hänger på stranden med sina vänner är underbart. Varma dagar brukar vi från residenset och skolan träffas och åka ut till havet tillsammans, då tar alla med sig snacks, lunch eller middag och något att dricka.

När du bor i studentresidens under din språkresa i Montpellier kommer du ha helt eget ansvar för din tid här. Du har ingen värdfamilj som lagar middag och skapar rutiner, eller någon som liksom väntar på dig. Du är helt självständig vilket både kan bli en drivkraft men ibland kännas lite övermäktig. Det är därför extra viktigt att våga nätverka och socialisera sig med människor från residenset, skolan och eller från andra sammanhang under dina franskastudier. De flesta är ju i samma situation som dig – att man vill skaffa nya vänner, upptäcka Frankrike och Montpellier och ha en trevlig vardag. Jag menar verkligen inte att det är svårt att få nya vänner och ha saker att hitta på. Jag menar bara att det är helt upp till dig om du vill vara en del av den sociala atmosfären, om du vill resa runt och se nya platser under helgerna eller bara ta det lugnt för dig själv. Jag har stött på flera olika typer av människor här och som alla är nöjda med sin tid här – och alla gör olika – vissa föredrar att stanna i Montpellier, andra – som jag – försöker maximera sin språkresa genom att delta på vissa av de gemensamma aktiviteterna på skolan eller ta tåget på egen hand (vilket är väldigt enkelt) till städer runt om Montpellier.

Samarbete är också något som krävs när du delar gemensamma utrymmen med andra. Att städa och diska efter sig direkt när man använt något eller lagat mat är ett måste för allas trivsel. Det är därför viktigt med kommunikation och att alla är på samma sida vad gäller trivsel i gemensamma utrymmen. Om du är van vid att köra ditt eget race kan det vara läge att öppna sig lite mer och förstå att alla inte tänker likadant – det har jag verkligen fått göra!

Att välja att bo i ett studentresidens i Montpellier ger dig en hel del frihet, du lär dig att våga socialisera men även att våga säga nej och ta det lugnt för dig själv när det behövs. Du får även stort ansvar över din egen ekonomi vilket är lärorikt. På ILA studentresidenset kommer du lära känna likasinnade ungdomar som lär bli vänner för livet på ett eller annat sätt. Sammanfattningsvis är detta ett superbra boendealternativ om du gillar att vara självständig och vill ta extra stort kommando över din språkresa för att lära sig franska i Montpellier!