Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Blogg

Fördelar med att Plugga Utomlands

  • Tillbaka till listan
  • Föregående inlägg
  • Tidigare inlägg
Fördelar med att Plugga Utomlands

Efter gymnasiet var jag säker på att jag ville fortsätta fördjupa mina kunskaper i franska, men då i Frankrike. Jag var även säker på att jag ville resa och bo utomlands en lite längre period i mitt liv.

Dock började jag studera på universitetet direkt efter studenten och två år in i studierna visste inte riktigt hur jag skulle göra med mina tankar om att resa. Trots att jag redan besökt Frankrike flera gånger innan, lockade en språkresa för att lära sig franska dit. Detta då jag i sådana fall verkligen skulle kunna suga åt mig den franska kulturen, upptäcka nya delar av Frankrike och kanske främst – lära mig ännu bättre franska. Jag tyckte även det verkade bra att ha en fast utgångspunkt i form av att bo i en stad men sedan kunna göra utflykter därifrån till platser i närheten. Mitt studieuppehåll började med att jag jobbade under hösten och så bokade jag in en tre månader lång fördjupningskurs i franska i Montpellier.

Jag visste att värme, sol och medelhavet skulle locka efter ännu ett vinterhalvår i Sverige. Ni nordbor som läser det här vet ju hur kallt och mörkt Sverige är då! Det var därför jag valde att studera franska i soliga södra Frankrike. Montpellier är en livlig studentstad och därför blev valet självklart. I Montpellier finns den perfekta mixen mellan storstads- och studentliv och avkoppling i form av havet, alla parker som finns här och de omgivande byar och städerna – helt enkelt den vackra regionen Occitanien.

När man reser annars brukar det antingen handla om att maximera sin upplevelse till 110% och inte en enda dag får gå till spillo eller att bara koppla av helt och hållet vid stranden. För mig blev valet mellan att backpacka och resa runt eller att studera franska i Montpellier relativt enkelt. Genom att studera franska i en stad får du en fast punkt men ändå ett relativt fritt schema. Jag tycker det är skönt att ha en trygg plats där jag bor så att jag slipper flytta varannan dag. Jag har tid och möjligheten att upptäcka södra Frankrike som jag aldrig tycks tröttna på men hinner också varva ner och ta det lugnt emellanåt. ÄVen om tre månader tycks vara en kort tid hinner man med rätt mycket och vardagslivet gör sig definitivt påmint, men såklart på ett helt annat sätt än hemma – du har inte lika många “måsten” som man ofta annars har hemma i Sverige! En språkresa för att lära sig franska i södra Frankrike passar därför många olika typer av personer – både de mer äventyrssökande men även de som värdesätter lugn och ro. Man bestämmer helt enkelt sin egna takt och jag skulle säga att jag är någon mitt emellan. Jag älskar att besöka nya platser men uppskattar att jag inte behöver göra det varje dag för att hinna med alla ställen jag önskar.

Upplev den franska kulturen i Montpellier

I Montpellier kommer du möta många människor under dina franskastudier. Franska skolan ILA arrangerar språkcaféer varje vecka, men du kan även hitta andra språkcaféer runt om på barer och caféer i Montpellier titt som tätt. Här är det väldigt enkelt att starta en konversation eftersom ALLA vill prata. Men det är inte heller svårt att fråga personer efter råd eller liknande på gatan. Fransmännen är trevliga och hjälpsamma. Vill du leva det franska livet skall du absolut hänga i Montpelliers vackra centrala stadsdelar, slå dig ner på en stol vid ett café och dricka kaffe (eller färskpressad apelsinjuice som är min favorit). Helst av allt går jag dit med någon vän och pluggar eller för att umgås (och kanske prova några franska bakverk). Samma sak gör jag gärna fast på kvällarna, att Montpellier är en studentstad märks inte minst på barerna där det varje dag kryllar av pratglada fransmän och utbytesstudenter på uteserveringarna.

Det finns alltså många tillfällen att möta människor och antingen gör du det för nöjes skull eller maxar språkcaféerna för att lära så mycket franska som möjligt i Montpellier. Jag skulle också säga att en språkresa är ett tillfälle att lära sig bli mer självständig och trygg i sig själv. Allt som du gör kommer bero på hur mycket du tar för dig och vad du VILL göra under din tid i Frankrike vid sidan om franskakursen.